Baltíkův BOREC jsou neoficiální stránky kroužků Tvořivé informatiky s Baltíkem v DDM v Bílině

Soutěž jsem původně vymyslela pro děti z našich kroužků, ale pokud se bude chtít zapojit i někdo jiný, má možnost.

Jedním z cílů je, aby se děti naučily pravidelně sledovat zprávy na internetu, aby pravidelně četly e-mailovou poštu (aby se rok co rok nestávalo, že někdo nemůže aktivovat Baltíka, protože mu byla zrušena schránka proto, že nebyla využívána), aby se trochu pocvičily ve psaní, aby uměly pracovat s přílohami.

Soutěž snad bude plnit i další účel. Jedna věc je naučit se různé příkazy z Baltíka, druhá věc je, naučit se tyto znalosti používat. Zaměříme se samozřejmě i na přehlednost programů - tzn. jak jsou napsány a zda jsou využívány komentáře. V rámci projektu TIB se organizují velmi zajímavé soutěže, ale na nich v poslední době tvoří projekty, které jsou náročné zejména pro začátečníky. Úlohy v BORCI by měly být krátké, ale ráda bych je připravovala tak, aby měly nápad.

Na každý týden ve školním roce bude pro děti připraven jeden příklad k řešení. Budu se snažit zadávat příklady vždy o víkendu týden předem, zpočátku je upozorním mailem. Děti budou mít na řešení úlohy zhruba 12 dní. Vyřešenou úlohu bude muset odeslat e-mailovou poštou. Správné řešení včetně přehledných komentářů budou  bodována od 1 do 5 bodů. První tři řešitelé získají dvojnásobek bodů (max.10).

Pokud některé z dětí nemá doma Internet, má možnost se na stránky dostat na pravidelné schůzce v DDM. Může využít i volných hodin pro veřejnost, kdy jim je některá z našich učeben k dispozici i s Baltíkem. Soutěže se tedy budou moci také zúčastnit i když naděje na to, že budou mezi prvními třemi není moc velká. Uzávěrka řešení bude vždy ve pátek ve 20:00 hodin. Řešení došlá s pozdější dobou odeslání budou házena do koše.

Když na konci roku sečtu body - tak mi z toho úplně jasně vyjde, kdo z dětí bude ve výběrovém kroužku, kdo bude v pokročilých či kdo si zopakuju rok se začátečníky.